Waarom zijn Corozoknopen duurzaam

Biologisch afbreekbare knopen: Corozo

blog Corozoknoopjes

De knoopjes die we bij Mevrouw Jett verkopen zijn allemaal van het merk Corozo. Ze worden gemaakt van de corozo-palm, die groeit in Peru Ecuador, Colombia en Panama.

We verkopen ze in allerlei prachtige kleuren, ze matchen perfect bij veel van onze viscose, zoals van Mind the Maker en Atelier Brunette. Ideaal dus voor een prachtig accent op je zelfgemaakte bloes of doorknoopjurk!

Corozo-knoopjes zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk de zaden uit de noot van de corozo-palm. Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden want de zaden kunnen pas verwerkt worden nadat ze uit de boom gevallen zijn. Voordat ze vallen zijn ze niet rijp genoeg om te gebruiken.

In tegenstelling tot veel gangbare knoopjes van plastic of metaal zijn deze knoopjes dus biologisch afbreekbaar. Ze worden geverfd met milieuvriendelijke kleurstoffen.
Omdat ze zo natuurlijk zijn, zijn ze heel stevig. Ze krassen of slijten niet. Ze kunnen in de wasmachine en droger, zelfs de stomerij.

Corozo-knopen hebben het OEKO-TEX certificaat.

Foto 2 blog

Voor de plantliefhebbers

Voor wie het boeiend vindt, volgt hier nog wat meer achtergrondinformatie over de palmboom.

De plantennaam van de corozo-palm is Phytelephas Macrocarpas. Dit komt van de Griekse namen ‘phyton’ en ‘elephas’, wat plant en ‘olifant’ betekent. Het is een reusachtige plant: de boom en de vrucht. De noot waar de knoopjes van gemaakt wordt, wordt daarom ook wel plantaardig ivoor genoemd.

 

De Phytelephas groeit veel in het noordwesten van Latijns-Amerika, van Peru tot aan Panama in gebieden tussen 250 en 1000 meter boven zeeniveau, meestal aan de kust. De vruchten van de boom zijn heel groot, zo’n 30 cm doorsnee en volledig bedekt met harde stekels, die gevuld zijn met de zaden. De noten kunnen worden gesneden, bedrukt, gelaserd, gebleekt, geverfd. Er worden sieraden en accessoires van gemaakt, waaronder dus knoopjes.

De Arbeid

De bomen groeien in rurale gebieden die wat minder ontwikkeld zijn dan de grote steden in de landen. Het rapen van de vruchten is eenvoudig werk maar heeft wel veel stappen nodig: rapen, voorbereiden, drogen, afpellen, snijden en transporteren van de zaden wordt gedaan door mensen uit de gemeenschappen, er is niet perse veel training nodig om dit te kunnen. Het bedrijf dat de Corozo-knopen maakt, genereert daarmee meer dan 1000 banen in veelal afgelegen gebieden. Deze banen helpen dus dat deze gemeenschappen economisch kunnen groeien. Voor de fabriek waar uiteindelijk de knoopjes gemaakt worden is wel meer speciale expertise nodig, maar ook deze fabriek biedt werkgelegenheid aan mensen uit de rurale gemeenschappen.

Foto3 blog corozo knopen

Kleuren

Ook het kleuren van de knoopjes gebeurt geheel ecologisch, er worden geen giftige stoffen of zware metalen gebruikt, de verf is plantaardig en niet giftig.

De verf wordt een paar laagjes diep aangebracht waardoor de knopen niet verkleuren.

 

Waarom zijn Corozoknopen duurzaam 4

Kopen die knopen

Knopen met zo’n mooi verhaal, die wil je toch met trots dragen? Kies gauw een patroon uit met knoopjes, zoek een mooie stof en daarbij passende knoopjes. Veel plezier!

Gastblogger Hester Oosterbroek

Meer berichten van Mevrouw Jett

Wisjpattern Asi jumpsuite, playsuit en jurk, naaipatroon

ASI – playsuit, jumpsuit en jurk

De Asi van WISJdesign is een naaipatroon voor een jumpsuit, playsuit en jurk in de maten 13 maanden tot en met 164. In dit blog vind je de maattabel, stofkeuzes en andere benodigdheden.

Elementor #39075

Koop hier je papieren patroon! Koop hier je PDF- patroon en print het zelf De Kielo en haar maattabel Wanneer patroonmakers starten

Scroll naar boven
preloader