Colletje van de naaizusjes op de Ester en Ebbe

Het colletje van de @Naaizusjes

De opdrachtgeefster koos een stofje uit

Floor voorkant naaizusjes esther en ebbe shirt

In de herfstvakantie koos Floor, mijn opdrachtgeefster van 4 jaar, dit prachtige stofje bij mevrouw Jett uit. De Hearts van Elvelyckan, een gebreide ribstof, zeer rekbaar en super zacht!

Dat het een shirt moest gaan worden, daar was ze ook duidelijk over. En toen mocht ik aan de slag, maar hoe…? Ik vond het stofje te leuk voor een ‘simpel’ shirt en eigenlijk wilde ik ook graag eens buiten mijn comfort-zone gaan. Op zoek naar ideeën met shirts met een colletje. Op Instagram zag ik toen toevallig een post van de Naaizusjes. Vervolgens via hun posts inspiratie op gedaan om een shirt te maken, met colletje en golvende rolzomen

Het basispatroon wat ik gebruikte is van Threads by Caroline. Wanneer je je aanmeld voor de nieuwsbrief kun je het Ester en Ebbe shirt downloaden. Het zijn drie bestanden. Twee bevatten de patronen, één bevat de tutorial inclusief foto handleiding. Bij het printen van het patroon is het een tip om de getekend meetlat na te tekenen om te controleren of de maten kloppen, ik spreek uit ervaring. Mijn printinstellingen stonden namelijk niet goed, dus in eerste instantie was de pasvorm niet zoals ik wilde… Uiteindelijk kon ik het gelukkig nog aanpassen.

Het volgende knipte ik voor het shirt:

  • Tweemaal het achterpand aan de stofvouw, min de zoomwaarde omdat ik niet ga omzomen. Wanneer de mouw van een patroon gelijk is (geen voor of achterkant) dan kan je het achterpand ook als voorpand gebruiken. 
  • Tweemaal de lange mouw aan de stofvouw, min de zoomwaarde omdat ik niet ga omzom

Mijn Tips!

Nadat ik het panden en de mouwen in elkaar had gezet heb ik de omvang van de hals gemeten. Vervolgens heb ik 70% hiervan genomen voor de lengte van mijn halsboord. In mijn geval was dat 70% van 36 cm, dus 26,6 cm. Voor de hoogte heb ik 5 cm gekozen. Ik knipte voor de halsboord dan ook een rechthoek van 26,6 bij 5 cm. De hoogte kun je naar eigen inzicht iets hoger of lager doen. De korte zijde heb ik aan elkaar genaaid zodat er een cirkel ontstond. Deze heb ik enkel aan de hals gezet, dus niet dubbel gevouwen

Het is belangrijk om een stof met veel rek te nemen. Je kan voor geschikte stoffen op de onderstaande link klikken. 

En toen kwam het leukste deel: rolzomen! De instellingen van mijn lockmachine goed gezet en gaan met die bana… uuh lockmachine! Om de rolzoom te laten golven heb ik aan de stof getrokken tijdens het naaien. Om de rolzoom gelijkmatig te laten golven is het belangrijk om ook gelijkmatig te trekken aan de stof. Het leek me verstandig om dat te oefenen, dus op een resttukje van de stof heb ik het eerst uitgetest. Na een proeflapje werd het tijd voor het naaiproject. Leanne schreef een blog over rolzomen op je lockmachine. Je vindt hem hier: 

De kleine vrolijke  opdrachtgeefster is heel blij met het resultaat, net als ik. 

Op naar een volgend project.

Groetjes, 

Marleen

Colletje van de naaizusjes op de Ester en Ebbe
Scroll naar boven