Hoe maak je een snelle aanpassing aan een T-shirt?

Mijn heupen passen niet altijd in de maattabel van dat leuke patroon. 

Ik maakte veel kleding voor kinderen. Nog steeds is dat eerlijk gezegd hetgeen wat ik het liefste doe. Kinderkleding is makkelijk, snel klaar en confronteert me niet met al mijn rondingen (en alle patronen die niet voor mijn maat getekend zijn. Tijdens het geven van mijn naailessen is hier wel wat verandering in gekomen. Ik kwam er vooral achter dat iedereen wel wat moet aanpassen aan zijn patronen. Het gebeurt maar weinig dat mensen in alle patronen passen. Zelfs niet als je maatje 0 hebt. En ik maar ontevreden zijn over mijn lijf. 

Het lastige van een grote maat is dat je vaak aan het einde van de maattabel je maat vindt. Regelmatig is het bij mij de laatste maat die dan wel in de taille past maar die heupen van mij passen er dan niet in. Ik meet wel vaak het patroon na en kom er dan achter dat het soms dan toch past. Meestal moet ik wat aanpassingen maken.

Hoe maak je een snelle aanpassing zodat je t-shirt beter aansluit op je lijf?

Ik heb mijn man mijn maten op laten meten. Een fijn gevoel want voor hem gelden die cijfers toch niet. Ik meet veel vrouwen op tijdens mijn naailessen en hiervoor geld ook dat niemand tevreden is met de cijfers die eruit komen. Er is vaak wat overredingskracht nodig om ze hun eigen kleding te laten maken.  Ik probeer ook nooit hard de cijfers te noemen. Voor mij maakt het niet uit wat je cijfers zijn.

Maar wat doe ik nu met mijn maten. Ik meet mijn oksels, taille, heupbreedte en ruglengte. De oksels, taille en heupbreedte deel ik door vier. Een voorbeeld met mijn eigen maten: ik meet 146 cm rond mijn heupen dit deel ik door 4. Ik kom dan uit op 36,4. We hebben een achterpand en een voorpand. Beide delen staan vaak als halve panden (zo heet de tekening op een patroon). Ik ben altijd opzoek naar het achterpand. Deze is vaak in een glad deel (de poespas zit vaak aan de voorkant). Hier meet ik de oksels, waar ongeveer de taille zit en onderaan de heupen. Ik schijf op mijn insteekhoesje (klik hier voor de blog) welke maat ik voor welk deel van mijn lijf nodig heb. Soms betekent dit dat ik 4 verschillende maten op heb geschreven. Je tekent de lengte die je het fijnste vindt voor je shirt. Je kan dus de middenachterlijn of de middenvoorlijn kan je helemaal tekenen. De aanpassingen zitten vaak aan de andere kant. Ik laat cursisten vaak de verschillende lijnen tekenen. Je raad het al ik laat ze dan de lijnen verbinden op de plekken waar hij aangepast wordt. Dit gaat met gebogen lijnen. Je lijf is niet hoekig dus je patroon moet je ook niet hoekig tekenen. Zorg dat je de patroonlijnen op je voorpand gelijk tekent. Dit werkt goed voor een basicshirt of jurkje. Mochten jou heupen nou net als mijn heupen buiten de maattabel vallen dan kan je zelf (max 2 cm.) hem tekenen. Ik meet dan de cm die ik extra nodig heb (gedeeld door 4) en teken de lijn door. Hopelijk gaat het jou ook beter af om een beter passend shirt te maken. O ja, dit is mijn manier bij basic shirts als je coupeuse bent of meer tijd erin wil stoppen zullen er nog wel 1000 technieken zijn. Een paar zullen we nog wel eens behandelen. Nu heb je in ieder geval een snelle aanpassing.

Scroll naar boven