Zwieren, zwaaien en rondjes draaien
Het chique gevoel van de stof het luchtige gevoel van een kledingstuk dat langs mijn benen gaat, zowel over mijn panty als langs mijn blote benen, geeft me een vrouwelijk gevoel en een euforisch gevoel. Zeker als ik deze rok zelf gemaakt heb. Waar ik het meest blij mee ben is als ik hem voor mezelf op maat heb gemaakt. Zonder patroonboekje, PDF patroon of iets anders.
Benodigdheden voor het tekenen van je rok
- Centimeter
- Patroonpapier
- Potlood/stift
Maten nemen
Je maakt als eerste een patroon. Deze teken je zelf! Het is niet moeilijk, dus ga aan de slag en ontdek het zelf. Voor je gaat tekenen heb je iemand nodig die je taille-, heup en roklengte opmeet. Jezelf opmeten kan wel, maar als je het zeker passend wil krijgen heb je iemand nodig die het doet.
Om iemand zijn taille te meten ga je recht voor de persoon staan. Je vraagt de persoon om zijn handen in de zij te zetten. Dit is vaak je natuurlijke taille. Je kan ook (zachtjes) voelen waar iemand zijn rib eindigt. Laat de persoon zijn vinger op de hoogte van de taille lijn neerzetten. Je pakt je meetlint en legt deze rond de taille. Deze maat schrijf je op.
Mijn natuurlijke taille ligt hoger dan mijn taille die ik op deze manier op meet. Je kan dus ook kijken of je je rok hoog wilt hebben zitten en op die hoogte meten. Houd er wel rekening mee dat je dan vanaf daar ook de roklengte opmeet.
Je heupwijdte is nodig om te meten, omdat je hier je rok overheen moet krijgen. We maken geen gebruik van een rits maar van elastiek. Je heupwijdte meet je over je breedste gedeelte van je heupen. Om dit goed te meten ga je naast de persoon staan, legt de cm op het dikste gedeelte en kijkt of deze goed horizontaal ligt. Controleer even of deze aan de voor en achterkant even hoog ligt. Deze cm noteer je ook.
Let op: wanneer het breedste gedeelte niet op je heupen ligt, maar hoger onder je taille, dan zorg je ervoor dat je die plek meet!
Roklengte
Voor de roklengte meet je in het midden van de voorkant van je taille tot waar je wil dat de rok eindigt. Je kan zelf bepalen Hoe lang je hem wil hebben. Ter controle doe je dit ook aan de linker- en rechterzijde en aan de achterkant. Neem de langste maat als uitgangspunt. Ook deze maat noteer je.
Toevoeging in de taille
Nu neem je je heupwijdte en daar tel je 2 cm bij op. Je wil namelijk wel de rok over je huepen krijgen zonder dat je moet wurmen of nog vervelender dat je stof kapot gaat. Je hebt je taille glad op je lijf gemeten. Je telt 2 cm hierbij op. Voor rekbare stoffen (tricot bijvoorbeeld) kan je deze 2 cm vergeten.
Voorbeeld: je heup is net als bij mij 148 cm. 148 cm+2cm= 150 cm
De heupwijdte met toevoeging deel je door 3,14 (pi)
voorbeeld: 150 cm/3,14= 47,5 cm
nu gaan we tekenen:)
Van punt A. helemaal links boven in de hoek meet af wat je pi heupwijdte is. In mijn geval 47,5cm. Je zet hier een streepje. Hier zet je een B neer. Je doet dit ook van A naar beneden. Van punt A meet je ook in een hoek van 45 graden dezelfde lengte af. Dit is punt D. Je verbindt punt B, D en C met elkaar. Wanneer je het makkelijk vindt kan je ook tussen B, C en D een extra lijn trekken vanuit de hoek met de zelfde lengte als punt A tot punt B. Ik vind dit makkelijk om een strakkere lijn te krijgen.
Deze halve cirkel is de helft van je heupwijdte. Dit is het moment om te controleren of dit klopt. Dit doe je door je meetlint langs de ronde lijn te leggen die je net getekend hebt. Is deze te wijd? Dan mag je hem iets naar binnen tekenen (meer naar de hoek). Je lijn wordt dan korter. Is hij te smal dan teken je hem iets lager. Dit maakt het verschil of je rok comfortabel zit of niet.
Roklengte tekenen
Nu gaan we de roklengte tekenen. Je hebt dit eerder bepaald. Deze lengte meet je van punt C naar rechts en van punt B en D naar beneden. Zo maak je punt E, F en G. Deze punten (ook hier kan je tussen metingen doen) verbind je aan elkaar.
Klaar!
Je bent klaar met het tekenen! Knip je patroon uit. Het blog over hoe je je rok in elkaar zet komt eraan:). Hierbij ga ik ook laten zien hoe je het op de stof legt. Als je hem al getekend hebt kan je snel aan de slag.