Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een passend basispatroon is de start van veel creativiteit. Basis shirtjes zijn heerlijk, maar je hebt er ook niet oneindig veel nodig. Daarbij is het gaaf om er wel eens iets anders mee te doen. Dit deed ik bij een jurk (shirt en een jurk, in de basis allebei dezelfde vormen). Ik ben gek op een beleg in een kledingstuk. Ik deed dit vaak met de jurken van de meiden, die jurken maakte ik van katoen. Nu ging ik het doen in tricot. En dat is even andere koek. De zoektocht naar een goede methode was leerzaam voor mij. Dus speciaal voor jullie: hier alle informatie over het maken van een rekbaar beleg in tricot stof. Voor deze uitleg maakte ik een kleiner formaat jurk (veeeel makkelijker te fotograferen) en van alle stappen heb ik een foto gemaakt. Ik gebruikte het patroon Imme van “From Niki With Love” en de Dinostof is van Eva Mouton.

Imme met tricot halsbeleg met Vliseline. From Niki with love
Dit is het eindresultaat van een beleg met tricot stof.

Voor het maken van een tricot beleg heb je naast stof met voldoende rek (bijvoorbeeld tricot of french terry) ook rekbaar Vlieseline nodig. Na mijn zoektocht viel mijn keuze op Vlieseline H609. Dit is een Vlieseline die 4 kanten op rekt. Daarnaast is het heel dun wat handig is voor een beleg waarvan je niet wil dat hij door je stof heen zichtbaar is.

Imme met tricot halsbeleg met Vliseline. From Niki with love

Tekenen van het beleg
Je knipt je patroon uit zoals je dat wordt verteld door de ontwerper. In dit geval heb ik een voorpand, rugpand en mouwen. Daartussen zie je de beleggen liggen. Deze beleggen heb ik uitgetekend vanaf de hals. Zoals je ziet heb ik in de hals het beleg getekend. Het beleg is 4 cm breed. Je meet vanuit de hals steeds 4 cm naar beneden tot je bij de schouder eindigt. Dit doe je zowel voor het voorpand als voor het achterpand. Bij volwassenen en kinderen kies ik voor deze breedte. Dit zorgt ervoor dat je stof makkelijker glad blijft liggen onder je shirt/jurk. Dit beleg teken je over op een nieuw stuk patroonpapier. Het is handig om een merktekentje te zetten waar de stofvouw is. Anders krijg je een heel gekke hals. Je knipt deze uit de stof. Let op: moest je zelf naadwaarde erbij tekenen dan doe je dit ook aan de bovenkant van het beleg (halszijde). Doe je dit niet dan past hij straks niet meer op de hals van de jurk. Ook aan de zijkant teken je dezelfde naadwaarden als dat je op het gehele patroon hebt gedaan.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 2

Als je de twee belegdelen open vouwt dan zie ongeveer dit. Ligt natuurlijk wel een beetje aan je model shirt/jurk. Links is de voorkant (diepere boog) en rechts de nek.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 3

Beleg knippen uit Vlieseline
Nu komt de Vlieseline om de hoek kijken. Ik gebruik dus een rekbare Vlieseline. Doe je dit niet dan krijg je mogelijk je hoofd niet meer door het gat heen en moet je een rits inzetten. De Vlieseline heeft een gladde kant en een wat ruwere kant. Met de ruwe kant naar boven leg je de verkeerder kant van de stof erop. Zoals je hierboven ziet. Je zet je strijkbout op de wolstand (bij mij 2 stippen) en je zet je strijkbout op de stof. Ga niet schuiven met je strijkbout maar til hem op en zet hem op het volgende stukje. Geef druk op de strijkbout als hij op de stof staat. Ik ben lui en druk altijd een beetje zachtjes zodat hij net vast zit. Dan knip ik het overtollige Vlieseline weg. Zorg even dat je je strijkbout over een stukje katoen strijkt als je de Vlieseline toch een beetje aan je strijkbout is blijven plakken.

Tip: gebruik je papierschaar. Je stofschaar wordt namelijk bot van Vlieseline.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 4

Afwerking van het beleg
Ik heb alle randen van het beleg afgewerkt behalve die aan de hals. Deze french terry rafelt niet en om niet een te dikke naad te krijgen als ik hem straks aan de hals vastnaai geef ik hem geen lock-stiksel.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 5

Vervolgens stikte ik de schoudernaden aan elkaar vast. Ik doe dit met een heel flauwe zigzag. Je kan dit ook met een stretch-steek doen. Ik kies er niet voor om dit af te locken. Dit geeft weer te dikke naden. Doe dit ook met het voor en achterpand van het beleg. Zie foto.

Imme met tricot halsbeleg met Vliseline. From Niki with love

Vastzetten beleg op kledingstuk
Strijk de naden van het beleg en de schouders open. Let goed op de voorkant en op de achterkant leg ze op het juiste voorpand en spelt ze vast op de hals. Je legt hierbij de goede kanten van de stof en het beleg op elkaar.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 7 1

Stik het beleg met een flauwe zigzag vast aan de jurk.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 8 1

Doorstikken van het beleg
Strijk het beleg met naad omhoog. Stik daarna de naad vast op het beleg. Deze naad zorgt dat je straks het beleg strak naar binnen kan klappen.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 9 1

De laatste twee dingen die je moet doen: het strijken van het halsbeleg en het vastzetten met wat hulpsteekjes op de schouder. Zorg dat de schoudernaden en de belegnaden goed op elkaar liggen. Op dit punt zet je ze vast. Bij deze jurk heb ik ook onzichtbare steekjes gedaan aan de voorkant in het midden. Nog even een keer strijken en je bent klaar!
Hieronder nog een paar eindresultaat foto’s.

Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 11
Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline 13
Imme met tricot halsbeleg met Vliseline. From Niki with love
Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline einde totaal 3
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer berichten van Mevrouw Jett

flutter mouw tekenen

Maak je eigen flutter mouw

Maak je eigen flutter mouw Ruffels zijn een van mijn liefste dingen die ik naai voor mijn meiden. Toen ik in een

Baby jumpsuit

Baby jumpsuit Wat is voor baby’s nou lekkerder en leuker dan een jumpsuit. Geen shirtjes die omhoog kruipen. Gewoon een lekker pak.

Van flared naar tuinbroek

Hoe maak je van een gewone broek een tuinbroek Deze week is er weer een nieuw kinder patroon uitgekomen van Sofilantjes: de Flora

1 reactie op “Een tricot halsbeleg maken met Vlieseline”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top
preloader