Hoe maak je ruffles. Een uitleg over rimpelen.

Ruffles ik vind ze zo leuk. Ze maken een saai shirt een echte eyecatcher en wat dacht je van een rok met een rufflerand eronder of mouwen met een ruffle. Tijdens een van mijn eerste naailessen leerde ik rimpelen. Niet voor zo’n leuk shirt maar voor een mouwkop zodat hij in mijn armsgat paste. De techniek van het rimpelen wil ik jou graag laten zien. Hopelijk ga je veel van deze leuke shirts, rokken of andere dingen maken. Laat je ze zien? 

rimpelen how to

1. Je knipt de strook zoals aangegeven op het patroon. Ik heb hem afgewerkt met een rolzoom op mijn lockmachine. Je zet in het midden van de lengte een speld. Je steekafstand is 3 of 3,5.  Je hecht NIET aan. Je naait van het uiteinde tot aan de speld die je in het midden hebt gezet. Je doet dit ongeveer op 0,5 cm afstand van de zoomrand.  Dit doe je ook vanaf de andere kant van de strook tot aan het midden. Je hecht niet af.

rimpelen how to

2. dit is je resultaat. Op het pand waar straks de ruffle aanvast komt zet je een speld in het midden. Dit is net als de speld in je strook een referentiepunt. Door voorzichtig aan de draad te trekken en de stof een beetje tegen te houden gaat de stof rimpelen. Dit doe je aan beide kanten.

rimpelen how to

3. Je meet steeds of de strook genoeg is gerimpeld.

rimpelen how to

4. Als je stof genoeg gerimpeld is steek je een speld in de hoek. Zoals je kan zien draai je de draad er een aantal maal omheen. Doordat je de speld in de stof duwt zit het draad vast. Dit doe je ook in het midden en op de andere hoek. Hierna verdeel je de rimpels gelijkmatig.

rimpelen how to

5. Nu pak je heeeeeeel veel spelden. Je speldt eerst de zijkanten en het midden vast op het pand. Je doet daarna om de 2 cm. een speld in de stof. Let hierop dat je de rimpels mooi naar beneden legt en dat ze niet schuin liggen. Doordat je veel spelden zet kunnen de rimpels zich niet ophopen op een plek.

rimpelen how to

6. doordat je de spelden rechtop erin steekt kan je tot dicht aan de speld naaien. Haal de spelden net voordat je er bijna opzit uit de stof.

 

rimpelen how to

Dit is het eindresultaat als je de ruffle aan de panden hebt gezet. Dit is een patroon vanuit Ottobre 1 2020. Het voorpand wordt in stukken geknipt en de ruffle ertussen gezet. Helemaal hip in het voorjaar en zomer van 2020! Ik wens je veel plezier met het maken van de ruffles in je kleding:)

Meer berichten van Mevrouw Jett

Wisjpattern Asi jumpsuite, playsuit en jurk, naaipatroon

ASI – playsuit, jumpsuit en jurk

De Asi van WISJdesign is een naaipatroon voor een jumpsuit, playsuit en jurk in de maten 13 maanden tot en met 164. In dit blog vind je de maattabel, stofkeuzes en andere benodigdheden.

Elementor #39075

Koop hier je papieren patroon! Koop hier je PDF- patroon en print het zelf De Kielo en haar maattabel Wanneer patroonmakers starten

Scroll naar boven
preloader