Bikini en ondergoed

Hebben jullie ook zoveel restjes liggen? Ik kan er maar geen afscheid van doen. Soms aai ik de prachtige kleine lapjes om ze daarna weer in de kast te leggen. Soms denk ik: zál ik ze weg doen? Want wat doe je nou met zo’n klein stukje stof.
Nou, dit dus: ondergoed of een bikini maken voor meisjes. Want ook al zie je er niets van onder de kleding, toch voelt je meisje zich vast een stukje mooier met mooi ondergoed. Dit herken je zelf toch ook wel?

Patroon

Ik naaide een bikini en ondergoed van het nieuwe patroon van Sofilantjes: het Link ondergoed set. Een patroon met meerdere mogelijkheden. Ik zet ze even op een rij
– Cami: een ‘gewoon hemd’
– Korte top
– Briefs: een ‘normaal’ broekje
– Shorties: een broekje met een heel klein pijpje eraan.

Het patroon loopt van maat 68 t/m 164. Dit is vrij uniek want de meeste patronen voor kinder-ondergoed beginnen bij maat 80. Maar dit patroon is ook geschikt voor je smalle meisje die al vroeg zindelijk is.
Het patroon is bedoeld voor stevige tricot stof en ook de bandjes kunnen van tricot worden gemaakt. Maar de mogelijkheden zijn ontelbaar: lycra voor een sport top of bikini, sier elastiek onderaan de top of bovenaan het broekje, vouwelastiek of rekbaar sierbiaisband. Je kan het hele patroon op je naaimachine naaien: de bandjes van het hemd en de top worden als biasband aangezet maar je kunt deze doorstikken met een grove zigzagsteek of met een tweelingnaald. Je kan hem maken met je lockmachine en naaimachine. Maar je kan ook je bandgeleider van je coverlock gebruiken om je bandjes aan te zetten.
Het is bij dit patroon belangrijk om wat extra dingen te meten: zo is de zithoogte en het dijbeen toegevoegd in de maattabel. Dit zorgt ervoor dat als je de maat kiest die hierbij past, het broekje goed aansluit rond de billen. En ik beloof je: het zit als gegoten als je de goede maat neemt.

Bikini

Voor het maken van een bikini heb je stof nodig die bestand is tegen water, zout en chloor. Lycra is hiervoor goed geschikt. Het is belangrijk dat je goede kwaliteit Lycra koop, anders is er kans dat de bikini gaat lubberen en uit model raakt. Ik koos voor de mooie Lycra van Albstoffe: Safari groen. Doordat deze Lycra stevig is heb ik besloten geen voeringstof te gebruiken. De stof is niet goedkoop maar je hebt maar 30-40cm nodig dus dan valt het wel weer mee.
Werk je op de naaimachine, gebruik dan deze naalden: Schmetz super stretch.
Verder is het nodig om iets mee te naaien in de bandjes om te voorkomen dat de bandjes gaan lubberen. Je kan hiervoor Framilastic/Framilon of zwemelastiek gebruiken. Ik gebruikte Framilastic 6mm.

Het patroon geeft duidelijk aan welke onderdelen je moet knippen. Als je de patroondelen voor de bandjes van de top gebruikt, geef dan duidelijk de markeringen aan en ook wat de voor- en achterkant is. Werk je met de biesgeleider van je coverlock, dan staat er in een aparte tabel aangegeven hoe lang de bandjes moeten worden tussen het voor- en achterpand

Als je de de basis van het broekje hebt genaaid en de bandjes van het broekje hebt gesloten (zie eerste foto hieronder), kun je deze gaan bevestigen aan het broekje. De bandjes moeten gelijkmatig worden verdeeld over het broekje. Naai de bandjes aan het broekje, met de goede kanten van het bandje op de goede kant van de stof. Naai hierbij framilastic of zwemelastiek mee. Houd het framilastic íets op spanning als je het eraan zet. Rek het niet uit want dan gaat je boordje rimpelen. Bij het doorstikken zal het bandje mooi glad worden.

Na het vastnaaien van de band met framilastic vouw je het bandje twee keer om naar de achterkant. In het patroon staat duidelijk beschreven hoe dit moet. Daarna stik je de bandjes op de goede kant van de stof door. Zorg ervoor dat je met een goed rekbare steek werkt. Voor- en achterkant zijn nu mooi afgewerkt en de naden blijven door het framilastic goed in vorm.

Bij de top doe je hetzelfde. Ik probeerde in dit geval of het toevoegen van framilastic ook werkt als je een biesgeleider op de coverlock gebruikt. En na enige oefening ging dit goed.

Voor de top werk je eerst de bovenkant van de voor- en achterkant af: de achterkant wordt omgezoomd en aan de voorkant komt een band. Daarna ga je de schouderbandjes aanzetten. Als je de biesgeleider gebruikt, zet je eerst de bandjes aan en sluit je daarna pas de zijnaden. Ik sluit de zijnaden met de lockmachine maar naai wel eerst het bovenste stukje met de naaimachine aan elkaar zodat deze goed op elkaar zit. Als je dit gelijk met de lockmachine doet, heb je (zéker met gladde stof als Lycra) kans dat de stof gaat schuiven en de bandjes niet netjes op elkaar komen.
Heb je de zijnaad genaaid, dan kun je de rand netjes afwerken door je overtollige lockdraad naar binnen te slaan en de lockrand opzij te leggen en een klein stukje door te stikken op het bandje aan de goede kant van de stof (een trensje).
Zet vervolgens het elastiek aan de onderkant van je top.

En dan is je bikini klaar. Zwemmen maar!

 

Poststcriptum

Ik wil je toch ook nog even laten zien hoe het wordt als je gewoon ondergoed maakt. Het leuke is dat je meerdere mogelijkheden hebt om de bandjes te maken. Voor dit setje gebruikt ik deze mooie stevige tricot van Albstoffe: Shakura Hanna groen.

De Albstoffe stof heeft aan de zelfkant zo’n mooie rand en ik kon het niet laten deze te gebruiken voor de taille band van het broekje. Omdat je maar 30-40cm stof nodig hebt, is deze strook aan de zelfkant niet zo groot dus moest ik de taille band in 2 delen maken. Maar het effect is super leuk! Voor de beenboordjes gebruikte ik gewoon effen tricot: Fabrilogy licht petrol

Briefs

Voor het shortie broekje gebruikte ik dit elastiek: vouwelastiek roze. Het is een heel zacht elastiek dus goed geschikt voor de randjes van ondergoed. Vouwelastiek is heel makkelijk te verwerken: je vouwt het elastiek open en legt het om de rand van het broekje. Daarna stik je het door. Voor de tailleband gebruikte ik zacht elastiek van 2,5 cm uit mijn eigen voorraad. Hiervoor moest ik wel de bovenrand van het broekje iets afknippen want anders zou het elastiek te hoog komen. Je kan ook dit elastiek gebruiken: Prym taille elastiek. Dit is wel wat breder (38mm).

Het topje werkte ik af met gewoon tricot en sierelastiek aan de onderkant

Zijn jullie al enthousiast geworden van dit patroon en deze stoffen? Laat vooral je maaksels zien op de Facebookgroep van Mevrouw Jett.


NB. Sommige links in deze blog zijn affiliate links. Dit betekent dat als je op de link klikt en het artikel koopt, wij daar een kleine bijdrage voor krijgen. Je betaalt hier zelf niets extra’s voor. We verwijzen uiteraard alleen naar producten waar wij 100% achter staan.

Scroll naar boven