Maak je eigen flutter mouw

Maak je eigen flutter mouw

flutter mouw tekenen

Ruffels zijn een van mijn liefste dingen die ik naai voor mijn meiden. Toen ik in een nieuwe collectie van een van mijn favoriete kledingmerken ook een fluttermouw zag en bijna te gelijk de vraag kreeg hoe je nou zo’n mouw maakt, ging ik tekenen. Ik maakte tijdens het proces foto’s zodat jij ook zo’n geweldige mouw aan je kledingstuk kan maken. 

Veel naaiplezier!

Leanne

flutter mouw tekenen

Het basispatroon

Neem je favoriete patroon voor een shirt met een gewone mouw. Zorg dat deze je goed past.

flutter mouw tekenen

Verdeel de mouw in stukken

In het midden van de mouw (waar vaak de recht van draad aangegeven wordt) trek je een lijn van de kop naar de zoom. Je zet aan beide zijden van de lijn 3 streepjes. Zo verdeel je de mouw in 8 stukken.

flutter mouw tekenen

Trek de lijnen

Trek met een liniaal rechte lijnen op de aangegeven punten van boven naar beneden, evenwijdig aan de recht van draad.

flutter mouw tekenen

Inknippen van de lijnen

Je knipt de lijnen in van onder tot boven. Je laat net een stukje papier vast zitten. Het is een precisie werkje maar door het vast te laten zitten maak je het jezelf een stuk makkelijker.

flutter mouw tekenen

Ruimte tussen de lijnen leggen

Je pakt een nieuw stuk patroon papier. Hier plak je het meest rechter stukje op vast. Je schuift het volgende stukje naar links. Hiertussen zorg je voor iedere keer dezelfde afstand. Ik koos in dit geval voor 4 cm ertussen. Je kan ook de berekening als volgt maken: de breedte van de mouw x 1,5. Iedere keer als je weer ruimte er tussen hebt gelegd dan plak je dit vast met een plakbandje.

flutter mouw tekenen

Het resultaat van het ruimte tussen de stukjes mouw leggen

Zo ziet je mouw er dan ongeveer uit. Hoe meer ruimte je er tussen legt, hoe meer de zijnaden naar elkaar toe zullen komen bovenaan. Ik heb de mouw omlijnd om zo goed te kunnen zien hoe de mouw loopt.

flutter mouw tekenen

De mouw rondtekenen

Omdat je geen rare punten in je mouw wilt, rond je de mouw af zoals je dit op de foto ziet.

flutter mouw tekenen

Knip je patroon deel uit

Het is handig om op je patroondeel te schrijven wat de voor- en achterkant is van de mouw.

Wanneer je het patroondeel op de stof hebt vastgespeld, ga je de naadwaarde tekenen aan de zijkant en aan de mouwkop (tenzij je patroondeel al naadwaarde bevat). De onderzijde van de mouw bevat geen naadwaarde omdat ik de mouw met een rolzoom afwerk. 

flutter mouw tekenen

Speld als herkenning van je voor- en achterkant

Een handigheidje om te onthouden wat de voorkant van je mouw is is een speld. Ik doe deze altijd aan de voorkant van de mouw.

Je zet de mouw in zoals je dat met je andere mouwen ook zou doen. Ik werkte deze mouw af met een rolzoom. Hierover schreef ik eerder een tutorial. Je vindt deze hier

Meer berichten van Mevrouw Jett

Wisjpattern Asi jumpsuite, playsuit en jurk, naaipatroon

ASI – playsuit, jumpsuit en jurk

De Asi van WISJdesign is een naaipatroon voor een jumpsuit, playsuit en jurk in de maten 13 maanden tot en met 164. In dit blog vind je de maattabel, stofkeuzes en andere benodigdheden.

Elementor #39075

Koop hier je papieren patroon! Koop hier je PDF- patroon en print het zelf De Kielo en haar maattabel Wanneer patroonmakers starten

Scroll naar boven
preloader