Maak je eigen flutter mouw
Ruffels zijn een van mijn liefste dingen die ik naai voor mijn meiden. Toen ik in een nieuwe collectie van een van mijn favoriete kledingmerken ook een fluttermouw zag en bijna te gelijk de vraag kreeg hoe je nou zo’n mouw maakt, ging ik tekenen. Ik maakte tijdens het proces foto’s zodat jij ook zo’n geweldige mouw aan je kledingstuk kan maken.
Veel naaiplezier!
Leanne
Het basispatroon
Neem je favoriete patroon voor een shirt met een gewone mouw. Zorg dat deze je goed past.
Verdeel de mouw in stukken
In het midden van de mouw (waar vaak de recht van draad aangegeven wordt) trek je een lijn van de kop naar de zoom. Je zet aan beide zijden van de lijn 3 streepjes. Zo verdeel je de mouw in 8 stukken.
Trek de lijnen
Trek met een liniaal rechte lijnen op de aangegeven punten van boven naar beneden, evenwijdig aan de recht van draad.
Inknippen van de lijnen
Je knipt de lijnen in van onder tot boven. Je laat net een stukje papier vast zitten. Het is een precisie werkje maar door het vast te laten zitten maak je het jezelf een stuk makkelijker.
Ruimte tussen de lijnen leggen
Je pakt een nieuw stuk patroon papier. Hier plak je het meest rechter stukje op vast. Je schuift het volgende stukje naar links. Hiertussen zorg je voor iedere keer dezelfde afstand. Ik koos in dit geval voor 4 cm ertussen. Je kan ook de berekening als volgt maken: de breedte van de mouw x 1,5. Iedere keer als je weer ruimte er tussen hebt gelegd dan plak je dit vast met een plakbandje.
Het resultaat van het ruimte tussen de stukjes mouw leggen
Zo ziet je mouw er dan ongeveer uit. Hoe meer ruimte je er tussen legt, hoe meer de zijnaden naar elkaar toe zullen komen bovenaan. Ik heb de mouw omlijnd om zo goed te kunnen zien hoe de mouw loopt.
De mouw rondtekenen
Omdat je geen rare punten in je mouw wilt, rond je de mouw af zoals je dit op de foto ziet.
Knip je patroon deel uit
Het is handig om op je patroondeel te schrijven wat de voor- en achterkant is van de mouw.
Wanneer je het patroondeel op de stof hebt vastgespeld, ga je de naadwaarde tekenen aan de zijkant en aan de mouwkop (tenzij je patroondeel al naadwaarde bevat). De onderzijde van de mouw bevat geen naadwaarde omdat ik de mouw met een rolzoom afwerk.
Speld als herkenning van je voor- en achterkant
Een handigheidje om te onthouden wat de voorkant van je mouw is is een speld. Ik doe deze altijd aan de voorkant van de mouw.
Je zet de mouw in zoals je dat met je andere mouwen ook zou doen. Ik werkte deze mouw af met een rolzoom. Hierover schreef ik eerder een tutorial. Je vindt deze hier.
Basis patroon: Zonen09- Billie
Stoffen: Lillestoff- rosagelb, Susalabims
Lillestoff- Matiumu pink